Szarvas

Szarvas

Vadászati idény: -IX.01-XII.15

A Kárpáti Gímszarvasvadaszat másként zajlik, mint a szomszédos országokban a domborzatnak az erdősültségnek es a nehezebb megközelíthetőségnek köszönhetően. A gímszarvasvadászatot Romániában három különféle domborzati szinten űzik: a Kárpátok közép és magas hegyvidékein, a Kárpátok dombvidékein, az alföldön. A gímszarvas testméretei nagyobbak mint a Ny-Europai társaiké, a kiemelkedő életképessége pedig a természetes szelekciónak köszönhető.

A magas hegyvidéken egy vadregényes természet vár, amit nem zavart meg se erdészeti beavatkozás, se infrastruktúra, ahol szinte lehetetlen ugyanazt a vadat kétszer meglátni. A szarvasvadászat itt jellemzően cserkeléssel történik. Rendszerint a vadász a bőgő bikára cserkel rá, ezért a cserkelést meghatározó tényezők ismeretén kívül gyors és biztos lövésre van szükség! A cserkelés alkalmával gyakran lehet találkozni medvével, vaddisznóval, ritkábban farkassal. A vadászat hatalmas összefüggő erdőrengetegekben történik 1000-1800 méter tengerszint fölötti magasságokban. A több mint száz éves fenyőket rendszerint benőtte a zuzmó, az aljnövényzet majdnem egészében áfonyából áll, és ebben a csodás környezetben visszhangzik az erdő a bikák bőgésétől, melyeket nehéz cserkelés után a vadász valószínűleg csak egyszer lát, ezért a lehetőséggel élni kell !

A hegyvidéken a szarvas állomány nem túl nagy, viszont annál jobb minőségű, mivel a nagy telek és a ragadozók (medve, farkas, hiúz) elvégzik a természetes szelekciót. Ebből kifolyólag vadászat alkalmával a tarvadat nem lőjük. Az érett bikák agancs súlya 7-12 kg között változik, szerencsével ennél nagyobb is terítékre hozható.

Ajánlott időpont: szept.20- oct.5

A dombvidéken a szarvas állomány magas és jó minőségű. A bőgés látványos, a bikák trófeája nagyon mutatós, de súlyuk ritkán haladja meg a 9 kg-ot. Ezeken a területeken a vadaszat lesből, cserkelve vagy lovas kocsival történik. Rendszerint számos vaddal találkozik a vadász. Ugyanakkor igény szerint a szarvasvadászatot lehet párosítani vaddisznó vadászattal.

Ajánlott időpont: szept.15- szept.27

A vadaszattal es arakkal kapcsolatosan kerem forduljon hozzank a reszletes tajekoztatasert!

Hungary