Medve

Medve

Vadászati idény: – III.15- V.15

–       IX.01- XII.31

Európában a második legnagyobb medvepopuláció Romániában a Kárpát hegyláncban található, becsült számuk 7000-re tehető. Életterük a Kárpátok legmagasabb csúcsaitól a dombvidék alsó határáig terjed. Sok egyed hatalmas területeket bejár évente. A téli időjárás függvényében március-áprilisban megkezdődik a vonulás a magas hegyvidékekről a dombvidék felé. A vonulás másik szakasza a késő ősszel- a tél beálltával történik, amely  érdekes, mivel a medvék  az első havazás beálltával vonulni kezdenek vissza a magas hegyvidékekre, ahol tavaszig hibernálnak. Nagy koncentrációk tálalhatók késő ősszel azokon a helyeken, ahol gyümölcs vagy bükk- és tölgymakk termés van. A Kárpátok ős erdőrengetegjei számos kapitális medvének is élőhelyet biztosítanak, amelyek testhossza olykor meghaladja a 2.3-2,5 métert. Súlyuk évszaktól függően nagyon változó.

-A világelső medve bőr trófeája:-Bor-687.79 CIC pontos.

– Egy másik medve 1994-ben került terítékre Koponyaja-69.47 CIC pontos, amely 1997-2000 között tartotta a világrekordot.

Október-novemberben szervezünk hajtóvadászatokat. Ez a fajta vadászat kizárólag Romániában engedélyezett a populáció nagyságának szabályozása végett. A vadászcsoport legkevesebb 3-4 vadászból kell álljon.

A medvehajtások alkalmával a vaddisznó is lőhető. Vadászkutyák és hajtók segítségével hajtják a medvéket és vaddisznókat a vadászvonal felé. Ez a fajta vadászat egy igazi kihívás, minden vadász szívét megdobogtatja. Ebben az időszakban a medvebunda minősége gyengébb minőségű mint tavasszal.

Tavasszal a vadaszat rendszerint lesből vagy cserkelésből történik. A kapitális példányok  ilyenkor kerülnek terítékre. A tavaszi medve vadaszat eredményesebb, mint az őszi. A trófea minősége jobb a szőrzet hosszabb, fényesebb, sűrűbb.  Egy esti lesen akár több medve is megfigyelhető (1-10 példányig). A vadászat időpontját lehetőleg úgy kell kiválasztani, hogy legyen holdfény a jobb látásviszonyok érdekében.

A vadaszattal es arakkal kapcsolatosan kerem forduljon hozzank a reszletes tajekoztatasert!

Hungary